"Тамақтан уланудың алдын алу" тақырыбында аспазшыларға түсіндіру жұмыстары жүргізілді
«Жамбыл облысы әкімдігінің білім басқармасы
Тараз қаласының білім бөлімі
Керімбай атындағы №12 мектеп-гимназиясы»
Мектеп-гимназия асханасындағы тамақтан уланудың
алдын-алу
Тамақтан улану - белгілі бір микроорганизмдермен жаппай ластанған немесе құрамында микробтық немесе микробтық емес сипаттағы улы заттар бар тағамдарды тұтынумен байланысты аурулар. Тамақтан улануға ботулизм, стафилококкты токсикоз, сондай – ақ химиялық заттармен-ауыр металдармен, пестицидтермен және т. б. ластанған тағаммен улану жатады.
Тамақтан улану мен ішек инфекциясының алғашқы белгілері қауіпті тағамдарды қабылдағаннан кейін бірнеше сағаттан кейін немесе бірнеше күннен кейін пайда болуы мүмкін. Оларға келесілер жатады:
- Жүрек айнуы, сұйық нәжіс
- Құсу, дене температурасының жоғарылауы.
- Іштің ауыруы, әлсіздік.
Оқушылар арасында тамақтан улану фактілерінің тіркелуін болдырмау мақсатында қоғамдық тамақтандыру қызметкерлеріне қолданыстағы санитариялық-эпидемиологиялық талаптарын мүлтіксіз орындауды талап етіледі, олардың негізгілері:
- мектеп асханасы қызметкерлері, педагогикалық және қызмет көрсетуші персонал жеке және қоғамдық гигиена ережелерін сақтауға міндетті;
-асхананың үй-жайларын, тамақтанатын залды күнделікті тазалау, жуу және дезинфекциялау құралдарымен өңдеу;
- тыйым салынған тамақ өнімдерін санитариялық ережелермен белгіленген өндіруге және сатуға жол берілмейді, мысалы: қуырылған жұмыртқа; күрделі (төрт компоненттен көп) салаттар және қаймақ пен майонезбен араласқан салаттар; пастерленбеген сүт, сүзбе және термиялық өңдеуден өтпеген қаймақ; суда жүзетін құстардың жұмыртқасы мен еті және т.б.
- тамақ өнімдерінің жарамдылық мерзімі мен сақтау шарттары өндіруші (дайындаушы) белгілеген жарамдылық мерзімдері мен сақтау шарттарына қойылатын талаптарға сәйкес келуі тиіс;
- тамақ өнімдері мен азық-түлік шикізатын қабылдау олардың сапасы мен қауіпсіздігін куәландыратын құжаттар болған жағдайда жүзеге асырылады;
- тез бұзылатын тамақ өнімдерін сақтау төмен температуралы тоңазытқыш жабдықтарында температуралық сақтау режимін сақтай отырып жүзеге асырылады;
- қоғамдық тамақтандыру бөлімшесінде шикізаттың, жартылай фабрикаттардың және дайын өнімнің ағындарын бұзбайтын технологиялық процестердің реттілігі (ағыны) қамтамасыз етілуі керек;
- медицина қызметкері дайындалған тағамның сапасын күнделікті бағалайды, дайындалған тамақ өнімдерінің әрбір партиясынан тәуліктік сынама алынады;
- білім беру объектілерінің қызметкерлері мен қоғамдық тамақтандыру қызметкерлерінің жұмысқа қабылданғаны туралы белгісі бар жеке медициналық кітапшалары болуы керек;
- терінің іріңді аурулары, кесектері, күйіктері, жарасы бар, науқастар немесе жұқпалы аурулардың қоздырғыштарын тасымалдаушылар, сондай-ақ науқастармен немесе тасымалдаушылармен байланыста болған адамдар тиісті медициналық тексеруден өткенге және дәрігердің қорытындысына дейін жұмысқа жіберілмейді;
- асхананың бөлме жайлары мен қоймаларында жәндіктер мен кеміргіштердің болуына жол берілмейді.