"Тамақтан уланудың алдын алу" тақырыбында аспазшыларға түсіндіру жұмыстары жүргізілді » СШ №12
Жамбыл облысы әкімдігінің білім басқармасы
Тараз қаласы білім бөлімінің
"№12 мектеп-гимназия"
коммуналдық мемлекеттік мекемесі
Қабылдау бөлімі :
+7(72) 43-50-93
Есепші бөлімі:
+7(72) 43-50-93
Нашар көрушілер
нұсқасы
» » "Тамақтан уланудың алдын алу" тақырыбында аспазшыларға түсіндіру жұмыстары жүргізілді
10
сентябрь
2024

"Тамақтан уланудың алдын алу" тақырыбында аспазшыларға түсіндіру жұмыстары жүргізілді

«Жамбыл облысы әкімдігінің білім басқармасы 

Тараз қаласының білім бөлімі

Керімбай атындағы №12 мектеп-гимназиясы»


Мектеп-гимназия асханасындағы тамақтан уланудың

алдын-алу


Тамақтан улану - белгілі бір микроорганизмдермен жаппай ластанған немесе құрамында микробтық немесе микробтық емес сипаттағы улы заттар бар тағамдарды тұтынумен байланысты аурулар. Тамақтан улануға ботулизм, стафилококкты токсикоз, сондай – ақ химиялық заттармен-ауыр металдармен, пестицидтермен және т. б. ластанған тағаммен улану жатады.

Тамақтан улану мен ішек инфекциясының алғашқы белгілері қауіпті тағамдарды қабылдағаннан кейін бірнеше сағаттан кейін немесе бірнеше күннен кейін пайда болуы мүмкін. Оларға келесілер жатады:

  • Жүрек айнуы, сұйық нәжіс
  • Құсу, дене температурасының жоғарылауы.
  • Іштің ауыруы, әлсіздік.


Оқушылар  арасында тамақтан улану фактілерінің тіркелуін болдырмау мақсатында қоғамдық тамақтандыру қызметкерлеріне қолданыстағы санитариялық-эпидемиологиялық  талаптарын  мүлтіксіз орындауды талап етіледі, олардың негізгілері:

- мектеп асханасы қызметкерлері, педагогикалық және қызмет көрсетуші персонал жеке және қоғамдық гигиена ережелерін сақтауға міндетті;

-асхананың үй-жайларын, тамақтанатын залды күнделікті тазалау, жуу және дезинфекциялау құралдарымен өңдеу;

- тыйым салынған тамақ өнімдерін санитариялық ережелермен белгіленген өндіруге және сатуға жол берілмейді, мысалы: қуырылған жұмыртқа; күрделі (төрт компоненттен көп) салаттар және қаймақ пен майонезбен араласқан салаттар; пастерленбеген сүт, сүзбе және термиялық өңдеуден өтпеген қаймақ; суда жүзетін құстардың жұмыртқасы мен еті және т.б.

- тамақ өнімдерінің жарамдылық мерзімі мен сақтау шарттары өндіруші (дайындаушы) белгілеген жарамдылық мерзімдері мен сақтау шарттарына қойылатын талаптарға сәйкес келуі тиіс;

- тамақ өнімдері мен азық-түлік шикізатын қабылдау олардың сапасы мен қауіпсіздігін куәландыратын құжаттар болған жағдайда жүзеге асырылады;

- тез бұзылатын тамақ өнімдерін сақтау төмен температуралы тоңазытқыш жабдықтарында температуралық сақтау режимін сақтай отырып жүзеге асырылады;

- қоғамдық тамақтандыру бөлімшесінде шикізаттың, жартылай фабрикаттардың және дайын өнімнің ағындарын бұзбайтын технологиялық процестердің реттілігі (ағыны) қамтамасыз етілуі керек;

- медицина қызметкері дайындалған тағамның сапасын күнделікті бағалайды, дайындалған тамақ өнімдерінің әрбір партиясынан тәуліктік сынама алынады;

- білім беру объектілерінің қызметкерлері мен қоғамдық тамақтандыру қызметкерлерінің жұмысқа қабылданғаны туралы белгісі бар жеке медициналық кітапшалары болуы керек;

- терінің іріңді аурулары, кесектері, күйіктері, жарасы бар, науқастар немесе жұқпалы аурулардың қоздырғыштарын тасымалдаушылар, сондай-ақ науқастармен немесе тасымалдаушылармен байланыста болған адамдар тиісті медициналық тексеруден өткенге және дәрігердің қорытындысына дейін жұмысқа жіберілмейді;

- асхананың бөлме жайлары мен қоймаларында жәндіктер мен кеміргіштердің болуына жол берілмейді.


Прокомментировать
  • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
    heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
    winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
    worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
    expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
    disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
    joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
    sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
    neutral_faceno_mouthinnocent
Введите код с картинки:* Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив